Özilovo prohlášení na Twitteru (3/3)

Doba čtení: 4 minuty

Mesut Özil v neděli vydal na svých sociálních sítích tři části svého prohlášení k situaci kolem něj, přinesli jsem už první část o schůzce s Erdoganem a druhou část o médiích a sponzorech, nyní přinášíme část závěrečnou.

Téma, které mě v průběhu posledních měsíců nejvíc frustrovalo, bylo špatné zacházení fotbalového svazu  a speciálně předsedy svazu Reinharda Grindela. Po fotce s prezidentem Erdoganem mě prosil Joachim Löw, abych si zkrátil svoji dovolenou a přijel do Berlína, kde bychom dali společné stanovisko, které by ukončilo veškeré řeči  zaměřilo pozornost jiným směrem. Když jsem se snažil Grindelovi vysvětlit můj původ a moje důvody pro tuto fotku, tak on se mnohem víc zajímal o to, aby se mluvilo o jeho politickém pohledu a můj se zmenšoval.

Setkání Löw, Özil, Grindel, Gündogan, Bierhoff

Během jednání jsme došli k dohodě, že nejlepší bude, abych se koncentroval na nadcházející mistrovství světa. To byl také důvod, proč jsem se neúčastnil mediálního dne během přípravy na šampionát. Věděl jsem, že novináři, kteří diskutují jen o politice a ne o fotbalu, by na mě útočili, ačkoliv celá věc byla pro ukončena a vyjasněna televizním rozhovorem Olivera Bierhoffa před zápasem proti Saúdské Arábii v Leverkusenu.

V této době jsem se také setkal se spolkovým prezidentem Frank-Walterem Steinmeierem. Na rozdíl od Grindela se profesionálně a věcně zajímal o to, co chci říct o své rodině a svých rozhodnutích. Vzpomínám si na to, že schůzka se konala jen mezi mnou, Ilkayem Gündoganem a prezidentem Steinmeierem. Grindel byl naštvaný, že se mu nepodařilo, aby se toho mohl zúčastnit a aby mohl protlačit svoji politickou agendu. Spolu s prezidentem Steinmeierem jsme se dohodli, že zveřejníme k tomuto tématu společné prohlášení, což bude další pokus, že je to za námi a že se chceme koncentrovat na fotbal. Ale Grindel byl naštvaný, že to nebyl jeho tým, kdo by měl jako první toto prohlášení zveřejnit – naštvalo jej, že Steinmeierovo tiskové oddělení přebralo v této věci vedoucí úlohu.

Od konce šampionátu se dostal Grindel viditelně pod tlak kvůli svému rozhodnutí, které učinil před mistrovstvím. Otevřeně se tehdy vyjádřil, že bych se měl ještě jednou k mému jednání vyjádřit a označil mě za viníka špatných výsledků našeho týmu v Rusku – poté, co mi v Berlíně řekl, že je věc vyřízena. Neříkám to proto, že to chce Grindel, ale že to chci já. (tučně to je i v Özilově vyjádření)

Nebudu už obětním beránkem kvůli jeho nekompetentnosti a chybějícím schopnostem správně vykonávat svou práci. Vím, že mě po mé fotce v týmu nechtěl, svůj pohled zveřejnil na Twitteru bez toho, aby si to promyslel nebo se o tom poradil. Ale Joachim Löw a Oliver Bierhoff stáli za mnou. V očích Grindela a jeho podporovatelů jsem Němec tehdy, když vyhráváme a imigrant, když prohráváme. I když platím v Německu daně, podporuji německé školy a s Německem jsem vyhrál mistrovství světa 2014, přesto ještě nejsem ve společnosti akceptován. Jedná se se mnou jinak.

V roce 2010 jsem obdržel cenu „Bambi“ jako příklad úspěšné integrace do německé společnosti, v roce 2014 jsem obdržel stříbrný vavřínový list od Spolkové republiky (nejvyšší možné sportovní vyznamenání), v roce 2015 jsem byl německým fotbalovým velvyslancem. Nejsem tedy Němec?? Existují nějaká kritéria, kdy se stát správným Němcem, která nesplňuji? Moji přátelé Lukas Podolski a Miroslav Klose nikdy nebyli označovaní jako němečtí Poláci, proč tedy mě označují jako německého Turka? Je to proto, že jde o Turecko? Je to proto, že jsem muslim? Myslím, že by mohlo jít o důležitější důvod. Už jen skutečnost, že je někdo označován za německého Turka, vymezuje lidi, jejichž rodina pochází z více zemí. Já jsem se v Německu narodil, byl jsem tu vychován, proč tedy lidé neakceptují, že jsem Němec?

Grindelovy názory můžeme najít všude. Bernd Holzhauer (německý politik) mě označuje za „ovcom**a“ jen kvůli mojí fotce s prezidentem Erdoganem a kvůli mému tureckému původu. Werner Steer (šéf Německého divadla v Mnichově) mi sdělil, že bych měl „vypadnout do Anatolie“ (region, odkud pochází Özilova rodina), tedy do regionu, odkud pochází mnoho imigrantů. Jak už jsem řekl – kritika a urážky kvůli mému původu jsou ostudné a používání diskriminace jako prostředek politické propagandy by mělo vést u takových osob k okamžitému odstoupení z funkcí.

Tyto osoby využily moji fotku s prezidentem Erdoganem jako možnost k tomu, aby vyjádřili své skryté rasistické tendence, což je nebezpečné pro společnost. Nejsou lepší než německý fanoušek, který mně po zápasu se Švédskem řekl: „Özile, vypadni, ty zasraná turecká svině. Vypadni ty turecké prase.“ Vůbec se mně nechce mluvit o nenávistných emailech, výhružných výkřicích a komentářích na sociálních sítích, které já a moje rodina dostáváme. Všechno tohle reprezentuje Německo minulosti, Německo, které nebylo otevřené novým kulturám, Německo, na které nejsem hrdý. Jsem si jistý, že mnoho hrdých Němců, kteří chtějí otevřenou společnost, se mnou souhlasí.

K Vám, Reinharde Grindele: Jsem velmi zklamán Vašimi akcemi, ale nejsem překvapen. V roce 2004, když jste byl členem německého parlamentu, jste tvrdil, že „multikulturalismus je v realitě mýtus a celoživotní lež“, když jste hlasoval proti dvojitému občanství a trestům za korupci. Také jste řekl, že islámská kultura je v německých městech příliš zakořeněná. To je neomluvitelné a nedá se na to zapomenout.

Zacházení, které se mě dostalo od fotbalového svazu a mnoha jiných, vedlo k tomu, že už nechci nosit německý reprezentační dres. Cítím, že nejsem chtěný a myslím, že všechno, čeho jsem od svého debutu v roce 2009 dosáhl, bylo zapomenuto. Lidem, kteří jsou vnitřně rasisticko-diskriminující, by nemělo být dovoleno, aby pracovali v největším fotbalovém svazu světa, který má tolik hráčů nejrůznějšího původu. Takové postoje neodráží postoje hráčů, které mají reprezentovat.

S těžkým srdcem a po zralém přemýšlení kvůli nejnovějším událostem už nebudu hrát za Německo na mezinárodní úrovni, protože mám pocit rasismu a chybějícího respektu. Nosil jsem německý dres s hrdostí a radostí, ale nyní už tomu tak nebude. Rozhodnutí bylo pro mě také proto těžké, že jsem vždy odevzdal vše svým spoluhráčům, trenérům a dobrým lidem v Německu. Ale když se mnou jednají vysoce postavení funkcionáři fotbalového svazu tak, jak se to teď dělo, nerespektují moje turecké kořeny a zneužívají to pro svoje politické důvody: to je moc! Kvůli tomu nehraju fotbal, nebudu jen v klidu sedět a nic proti tomu dělat. Rasismus nesmí být nikdy akceptován.

0 0 vote
Article Rating
Upozornit na

0 Komentáře